Taijiquan (Tai Chi Chuan) is een discipline die uit China stamt, vanouds beoefend als martial art. Het bestaat uit een serie van bewegingen en vormen, die langzaam en soms snel worden uitgevoerd.

 

taichi-fDe meest in het oog springende aspecten zijn: het verplaatsen van het gewicht in coördinatie met bewegingen van de armen, de bewegingen zijn cirkelvormig en gracieus, de ademhaling is natuurlijk en diep en de geest rustig. En als fundamenteelste  principe is er het bewustzijn, onderscheid en balans van de basis-energieen Yin en Yang.

In de lessen en workshops werken we met de oudste stijl Taichi die bekend is, de stijl van de familie Chen, uit het dorp Chenjiagou, de wieg van de Taijiquan. De meest bekende karakteristieken van de Chen-stijl zijn vooral het martiale en dynamische aspect, en de afwisseling van langzame en snelle bewegingen met plotselinge explosies van energie ( Fa Jing ).

De systematische en landurige beoefening van Taijiquan balanceert en centreert de natuurlijke krachten die in ons werken, het maakt ons bewust van het gebruik van energie, en het leert ons deze te concentreren en vloeiend te houden. Dit helpt ons op de weg van het verkrijgen van een leven vol vitaliteit en gezondheid.

Hierna volgt een lijst met de Taijiquan-vormen die geleerd kunnen worden in ons centrum.

Chansigong ( reeling silk )
Dit is de basis techniek van Taijiquan. Een set van oefeningen die tot doel hebben de beoefenaar te leiden naar een begrip van de ontwikkeling van de houding van het lichaam, en de relatie met de flow van energie ( Qi ). Ook dienen ze tot het ontwikkelen en begrijpen van de spiraalkracht die essentieel is voor de beoefening van Taijiquan.

De Korte Vorm
Een korte vorm, met 19 bewegingen , die basis-aspekten en karakteristieken heeft van de Chen-stijl, een ideale vorm om te beginnen met het beoefenen van Taichi.

De Laojia ( de oude vorm )
Het is een vorm met bewegingen die meer complex en langer zijn dan de Korte vorm ( 74 bewegingen ). De Laojia is de oudst bekende vorm van Taichi. Het leren en trainen van de Laojia is een studie die een bewuste ontwikkeling en verdieping van de Taichi-principes met zich mee brengt.

Tui Shou ( pushing hands )
Dit zijn oefeningen, te leren en beoefenen met een partner. Het doel is een gezamenlijk begrip van de energie te krijgen. Ook om het martiale aspect van de Taichi te ontwikkelen en toe te passen.

Pao Chui ( Canon Fist )
Een erg dynamische vecht-vorm van de Chen-stijl voor een geavanceerd niveau, waarin vooral de Fa Jing of explosie van energie word beoefend.

De Zwaardvorm

De Sabelvorm

De Lansvorm